Slik verner du hjemmet når det lyner

Publisert 21. juni 2022
dramatisk lynnedslag i landlige omgivelser med mørk himmel
LYNSESONG: Sommeren er høysesong for lyn og torden. Vær føre-var og sjekk sikringsskapet.

Blir du urolig når det lyner og tordner? Det finnes en enkel løsning som beskytter de elektriske apparatene i hjemmet mot skader og brann.

– Når det lyner kan det oppstå overspenninger i det elektriske anlegget. Hvis du ikke har overspenningsvern i sikringsskapet er du mer utsatt for materielle skader hvis lynet slår ned i eller nær boligen, sier montør Karina Svenning hos Norgeseliten-bedriften ELMO Teknikk.

Overspenningsvernet, også kalt lynvern, er en liten enhet i sikringsskapet som beskytter det elektriske anlegget mot skader på installasjoner og elektrisk utstyr ved overspenninger som lynnedslag eller feil på strømnettet.

Karina råder alle til å kontrollere at overspenningsvernet er på plass. Og selv om det nå er krav om overspenningsvern i alle nybygg, bør du fremdeles sjekke overspenningsvernet jevnlig.

Ung kvinnelig elektriker på jobb i byggkonstruksjon.
UNG MONTØR: Karina Svenning er ung, men har rukket å installere flere overspenningsvern i løpet av karrieren.

– Folk flest vet som regel hvor sikringsskapet henger, men ikke så mye mer enn det. Du kan alltid kontakte en elektriker, men det er definitivt en fordel å vite hva man skal se etter, sier hun.

Bildet nedenfor viser hvordan overspenningsvernet ser ut. Hvis merkene i overspenningsvernet er grønne er alt i orden, men hvis merkene er røde bør vernet byttes ut. Denne jobben skal gjøres av en elektriker.

Overspenningsvern til sikringsskap levert av Eaton
OVERSPENNINGSVERN: Denne enheten bør være på plass i sikringsskapet ditt. Overspenningsvernet leveres av flere leverandører og kommer i ulike farger, men utformingen er omtrent den samme.

En helt nødvendig investering  

I 2012 ble det innført krav om overspenningsvern i nye elektriske anlegg. Det betyr at du er påbudt å ha dette i sikringsskapet hvis boligen din ble bygget eller rehabilitert i 2012 eller senere.

Brannvernforeningen anbefaler to typer overspenningsvern: Et grovvern i sikringsskapet som tar den første støyten supplert med finvern som kobles til elektriske apparater som TV og datautstyr. Overspenningsvernet i sikringsskapet må installeres av en godkjent elektriker. Finvernet setter du rett i stikkontakten.

Dersom du ikke har overspenningsvern installert, anbefaler Karina å kontakte en elektriker for å få jobben gjort. Prisen på montering av overspenningsvern er cirka 3 000 kroner ferdig installert. Og skal du supplere med finvern, koster ikke disse mer enn noen hundrelapper.

– Overspenningsvernet er en relativt rimelig og helt nødvendig investering som alle bør ha. Ta en sjekk i sikringsskapet for å være på den sikre siden, tipser Karina.

dramatisk lynnedslag i landlige omgivelser med mørk himmel

Har du ikke overspenningsvern?

Sertifikater